Sistemi za gašenje požara gasom

Sistemi za gašenje gasom bore se protiv požara bez sporednih efekata i bez ostataka sredstva za gašenje, čak i na mestima koja nisu dostupna sprinklerima. Gašenje se postiže pomeranjem kiseonika inertnim gasovima argonom, azotom i ugljen-dioksidom, i izvlačenjem toplote pomoću sintetičkih gasova.

Šta razlikuje sistem za gašenje inertnim gasom?

Inertni gasovi korišćeni u Oxeo sistemima za gašenje ravnomerno se raspoređuju u slučaju požara i izbacuju kiseonik sa izvora vatre. Zahvaljujući trodimenzionalnom načinu delovanja, čak i skriveni izvori vatre se pouzdano i sigurno gase pre ponovnog zapaljenja. Iz tog razloga, Oxeo sistemi za gašenje su veoma pogodni čak i za zaštitu od požara u posebno rizičnim područjima sa zapaljivim tečnostima i drugim opasnim supstancama, kao i u područjima sa visokim opterećenjem požara.

Brzo gašenje požara inertnim gasovima smanjuje štetu nastalu požarom na minimum. Osim toga – za razliku od vode, pene ili praha – sekundarna šteta nastala od sredstva za gašenje je isključena: inertni gasovi ne ostavljaju ostatke sredstva za gašenje i jednostavno se mogu ukloniti iz zahvaćenog područja ventilacijom nakon gašenja požara. Oxeo sistemi za gašenje su stoga uvek izuzetno rešenje ako je vredno zaštititi vrednu imovinu ili nezamenljive kulturne objekte od uništenja od strane požara. Pored toga, inertni gasovi su električno neprovodni, pa ih se može koristiti i u područjima sa električnim ili elektronskim komponentama. Dakle, Oxeo sistemi za gašenje izbegavaju duge prekide rada i skupe prekide operacija.

Prednosti

Halokarbonski sistemi za gašenje bore se protiv požara korišćenjem hemijskog sredstva za gašenje Novec™ 1230 3M™ ili sa hemijskim sredstvom za gašenje HFC-227ea. Ovo sredstvo za gašenje nije korozivno niti električno provodno. Stoga je posebno pogodno za zaštitu prostora koji sadrže električnu i elektronsku opremu. Sistemi gase požare bez ostavljanja reziduala, pružajući istovremeno visok nivo lične i ekološke zaštite. Posebno su pogodni za zaštitu malih i srednjih prostorija, a sredstvo za gašenje može se kompaktno skladištiti, bilo unutar prostorije ili na drugom mestu.

 • Sistemi pružaju izuzetnu efikasnost gašenja u prostorijama sa elektronskom i električnom opremom.
 • Sredstva za gašenje nisu korozivna, nisu električno provodljiva i pokazuju veoma visoku ekološku kompatibilnost. Ne ostavljaju nikakve ostatke i lako se mogu ukloniti iz prostora putem ventilacije.
 • Radni pritisci do 50 bara omogućavaju postavljanje obimnijih cevovoda i skladištenje sredstava za gašenje izvan zaštićenog područja.
 • Kroz ekonomske višezonske sisteme, jedan rezervoar sredstava za gašenje dovoljan je za pokrivanje nekoliko zona.

Pogodnosti na prvi pogled

Oxeo sistemi za gašenje inertnim gasom koriste inertne gasove, kao što su argon ili azot, i rezultirajuće smanjenje sadržaja kiseonika. Pogodni su za zaštitu prostora sa visokokvalitetnom, ali osetljivom opremom, gde se preferira bezrezidualno gašenje – bez upotrebe vode, pene ili praha za gašenje. Argon i azot su prirodne komponente okolnog vazduha, takođe su netoksični i neprovodni.

 

Prednosti na prvi pogled

Oxeo sistemi za gašenje inertnim gasom koriste inertne gasove, poput argona ili azota, i rezultirajuće smanjenje sadržaja kiseonika. Pogodni su za zaštitu prostora sa visokokvalitetnom, ali osetljivom opremom, gde se preferira gašenje bez reziduala – bez upotrebe vode, pene ili praha za gašenje. Argon i azot su prirodne komponente okolnog vazduha, takođe su netoksični i neprovodni.

 • Izuzetan efekat gašenja čak i u specifičnim zonama rizika i područjima sa visokim ili skrivenim opasnostima od požara;
 • Korišćeni inertni gasovi su neprovodivi i ne ostavljaju ostatke – što ih čini idealnim za zaštitu visoko vredne i osetljive opreme;
 • U koncentracijama potrebnim za gašenje, inertni gasovi koji se koriste su netoksični i stoga pogodni za upotrebu na mest+ima gde ljudi pristupaju;
 • Azot i argon su prirodne komponente okolnog vazduha – bez štetnih uticaja na atmosferu;
 • Azot i argon su dostupni gotovo svuda – što znači brzu i ekonomičnu reaktivaciju nakon operacije;
 • Ekonomični višezonski sistemi sa skladištem gasa za gašenje mogu se implementirati za nekoliko zona gašenja;
 • Visok stepen fleksibilnosti za mere modifikacije ili proširenja, zahvaljujući Oxeo sistemu za skladištenje;
 • Oxeo tehnologija omogućava kompaktnije skladištenje sredstava za gašenje, zahtevajući do 50% manje prostora;
 • Tehnologija konstantnog protoka obezbeđuje konstantan protok sredstva za gašenje u slučaju požara – što omogućava korišćenje ventilacionih rešetki koje su do 70% manje;
 • DesignManager izračunava savršenu opciju i rešenje za svaki projekat.

Otkriva i prijavljuje požare, automatski pokreće proces gašenja vodom.

Otkriva i prijavljuje požare, automatski pokreće proces gašenja vodom.

Otkriva i prijavljuje požare, automatski pokreće proces gašenja vodom.

Otkriva i prijavljuje požare, automatski pokreće proces gašenja vodom.

Otkriva i prijavljuje požare, automatski pokreće proces gašenja vodom.